Een uitvaart zo milieuvriendelijk mogelijk vormgeven
Natuurbegraven, een boom planten met de as of mogelijk ooit veraarden tot compost? Gewikkeld in een hennep wade, liggend op een mand van lokale wilgentenen? Er zijn talloze mogelijkheden een uitvaart duurzaam te organiseren. En dit hoeft niet duurder te zijn.
Bewust omgaan met rouwbloemen
Bloemen lijken onlosmakelijk verbonden met uitvaarten. Lees hier hoe jullie bewust kunnen omgaan met de hoeveelheid bloemen, bloemenrituelen kunnen vormgeven en hoe de bloemen ook achteraf een langere betekenis kunnen hebben.
Het ritueel afleggen van het lichaam
Wie gaat jullie dierbare verzorgen? Samen het lichaam van jullie dierbare ritueel wassen en kleden, kan een van de meest liefdevolle onderdelen van jullie afscheid zijn.
Een zelfgemaakte wade in plaats van een kist
Wat veel mensen niet weten, is dat een overledene in plaats van in een kist ook mag worden gewikkeld in textiel. Zo’n doek wordt een wade genoemd, of doodskleed.
Natuurbegraven: een laatste rustplaats in een bos of heideveld
Sinds enkele jaren kent ons land een nieuwe mogelijkheid van begraven: natuurbegraven. Een graf in een wijds natuurgebied, met flora en fauna en eeuwige rust. Natuurbegraven is nog relatief onbekend, maar de groene alternatieve lichaamsbestemming maakt een snelle opmars bij natuurliefhebbend Nederland.
Hoe je zelf een kist maakt, volgens Radboud Spruit
Willen jullie zelf een kist gaan maken? Dat is mogelijk. Waar moet een kist aan voldoen en waar moet je allemaal rekening mee houden? Kistenmaker Radboud Spruit legt het je uit in zijn podcast.
Wordt het ooit mogelijk om gecomposteerd te worden?
In navolging van de VS en Duitsland wordt in Nederland initiatief genomen voor een natuurlijke vorm van lijkbezorging, waarbij het lichaam composteert tot voedzame aarde: veraarden.
Wat kost een uitvaart echt?
Ze zeggen dat een uitvaart tussen de 6.000-10.000 euro kost. Maar het is precies zoals bij een bruiloft. Je kunt het intiem en creatief houden, of uitpakken tot iets groots.