Wat kost een uitvaart echt?
Jullie hebben het zelf in de hand
Er zijn allerlei misverstanden over wat een uitvaart kost, hoe het zit met uitvaartverzekeringen en helaas biedt de uitvaartwereld weinig transparantie. Een uitvaart kost altijd geld. Soms veel geld. Maar dat hoeft niet. Het goede nieuws is dat jullie het zelf in de hand hebben. Het uitdagende: je moet scherp en creatief blijven in een periode waarin je niet op je scherpst en creatiefst bent. Het is precies zoals bij een bruiloft. Je kunt het intiem en creatief houden, of uitpakken tot iets groots.
Zeker als jullie minder geld te besteden hebben, of simpelweg vinden dat het niet onnodig veel moet kosten, dan is het wijs om er op tijd in te verdiepen.
Grootste bepalers van uitvaartkosten
Er zijn een paar belangrijke bepalers voor de kosten van een uitvaart:
-
De keuze voor een eigen graf: het is een gegeven in ruimtegebrekkig Nederland dat de kosten van een eigen graf hoog zijn. Een alternatief is kiezen voor een algemeen graf, gedeeld met andere mensen. Of laat dit bedrag een investering zijn in natuurbescherming, door te kiezen voor een natuurbegraafplaats.
-
De locatie die wordt gekozen: thuis kost niets, een zaal van de vereniging of buurt kost weinig, die van een kerk, café of crematorium gemiddeld en voor een exclusieve locatie trek je je portemonnee. Achteraf samenkomen in het park (kleedjes en picknickmanden mee) in plaats van een restaurant, kost ook niks.
-
De eerlijkheid van een uitvaartonderneming: het is niet ongebruikelijk dat er hoge marges worden gemaakt op ingekochte producten en diensten, zoals een kist, terwijl de uitvaartonderneming hier in wezen geen toegevoegde waarde aan levert. Kies een uitvaartondernemer die transparant is over kosten en gewoon de inkoopprijzen rekent.
-
De hoeveelheid mensen die er bij zijn en wat hen wordt aangeboden: een grotere locatie en elk glas en elke hap tikken simpelweg aan.
-
Dingen door professionals versus vrienden laten doen: wees je bewust van alle talenten én middelen die zich in je omgeving bevinden. En voor hen is niets zo dankbaar als iets kunnen betekenen.
Een belangrijke vraag om jezelf te stellen: waar wíllen jullie dat het geld aan wordt uitgegeven? Wat is het waard om geld aan te besteden? Goed eten en drinken? Een bijzondere locatie? Live gespeelde muziek? Zit het in de sfeer? In bloemen, een kist?
Een beperkt budget?
Mochten jullie echt geen geld hebben, dan kunnen jullie voor het regelen van de uitvaart een beroep doen op de gemeente: een uitvaart van gemeentewege. Is er toch enig budget, dan bestaan er natuurlijk budgetuitvaartorganisaties, maar daar krijgt de uitvaart vorm op basis van een standaard pakket. Bovendien moeten jullie dan genoegen nemen met geen of een beperkte ceremonie, en weinig keuzevrijheid.
Het is goed om te weten dat jullie ook met een klein budget een mooi afscheid kunnen vormgeven. Een liefdevolle keuze kan zijn om de uitvaart in eigen hand te nemen en jullie creativiteit aanwakkeren om alles vorm te geven, met behulp van de mensen om jullie heen. Als jullie omringd worden met mensen die creatief zijn, talenten hebben, een ruime auto bezitten, oplossingen vinden en onvoorwaardelijke liefde geven, dan hebben jullie alles eigen al in huis voor een goed afscheid (en rijk leven).
Een mooie uitvaart voor weinig
Hieronder vinden jullie inspiratie als jullie voor weinig geld een mooi afscheid willen houden:
- Kijkend naar wat er moet gebeuren, dan is er alleen een begrafenis (kosten vanaf ongeveer 1.000 euro) of crematie (vanaf ongeveer 550 euro) en een aangifte bij de gemeente (16,60 euro) verplicht. Verder hebben jullie wat kosten betreft dus alles zelf in de hand.
- Het is niet verplicht om een uitvaartbegeleider in te schakelen, jullie mogen het afscheid zelf vormgeven en er zijn afscheidslocaties (zoals Westerhout in Beverwijk, Cremaere in Almere en 't Lief in Beesd) die openstaan voor reserveringen door particulieren. Wel moeten jullie er dan voor zorgen dat alle documenten (verlof tot lijkbezorging + opdrachtformulier + kistregistratienummer en -document) in orde zijn.
- Jullie zouden thuis of in eigen tuin een ceremonie en samenzijn kunnen houden. Jullie kunnen dan samen plaatjes draaien en zelf iets lekkers regelen om te eten en drinken. Of ga naar het park voor een picknick.
- Het verzorgen en opbaren van jullie dierbare kan thuis en dit kunnen jullie heel mooi zelf doen (hier lezen jullie meer over dit ritueel).
- Een kist is niet verplicht, iemand mag ook in een (natuurlijke) doek worden gewikkeld en deze kan gewoon uit eigen kast komen. Denk wel na over een plank of andere manier om iemand te dragen, en bij een crematie is een baar of invoerplank verplicht.
- Een rouwauto is ook niet verplicht, jullie mogen iemand met eigen auto vervoeren. Een gemiddelde stationwagen biedt voldoende ruimte.
Willen jullie meer weten over deze mogelijkheden met een klein budget, lees dan mijn boek Uitvaart in Eigen Hand of neem contact met me op voor een basisbegeleiding.
Vrije keuze ondanks uitvaartverzekering
Misschien hebben jullie een uitvaartverzekering. Het is belangrijk om te weten dat jullie ongeacht de verzekering altijd vrij zijn om te kiezen voor een andere uitvaartbegeleider. Ook al zegt de uitvaartverzekeraar dat dit financieel nadelig is en jullie fictieve 'ledenkortingen' zouden mislopen: het kan juist veel meer waar voor jullie geld betekenen.
Er bestaan over het algemeen twee soorten uitvaartverzekeringen: kapitaalverzekeringen die uitkeren in een geldbedrag en dienstenverzekeringen die in natura (producten en diensten) uitkeren. Ook al hebben jullie een dienstenverzekering: in de meeste gevallen kunnen jullie deze laten uitkeren in een geldbedrag dat jullie dan zelf kunnen besteden. Doorgaans vertegenwoordigen deze dienstenverzekeringen een waarde van zo'n 3.500 euro. Met wat liefde en creativiteit kunnen jullie hiervan een heel mooi afscheid vormgeven. Hieronder ter inspiratie een paar rekenvoorbeelden (uiteraard een indicatie, er kunnen geen rechten aan worden ontleend).