Keramist. Kunstenaar. Kleiclubhost.
Keramist. Kunstenaar. Kleiclubhost.
Keramiek om te koesteren
“De sentimentele waarde die we aan objecten kunnen verbinden heeft altijd een plek gehad in mijn werk. Iemand verliezen en dat moeten verwerken, en de objecten die daarbij een rol spelen, is iets dat me interesseert. Steeds meer realiseerde ik me dat ik objecten wil maken die op een bepaalde manier bijdragen aan een waardevolle ervaring.”
Ergens in het oosten van Amsterdam zit het atelier verstopt van Rachel Sellem. Ze werkt als kunstenaar en combineert keramiek en textiel tot sculpturele objecten die via haar handen een ziel lijken te hebben ontvangen.
Rachel maakt potjes en schaaltjes die ritueel gebruikt kunnen worden, of bijvoorbeeld voor het bewaren van as of een sieraad. De schaaltjes en potjes hebben geen platte onderkant waardoor ze niet blijven staan, daarom rusten ze op een kussentje gevuld met rijst dat zich vormt naar het schaaltje.
“De kussentjes maak ik meestal van ongebleekt katoen dat ik verf met planten. Bijvoorbeeld avocadoschillen, eucalyptus, uienschillen of kamille. Maar ik zou ze ook kunnen maken met een aangeleverd stukje stof. Bijvoorbeeld een kledingstuk, gordijn of iets anders eigen.”
Rachels keramiek kun je een speciale plek in huis geven om te verstillen bij het leven. De objecten bestaan uit twee losse delen, bijvoorbeeld een bol op voet, een bolletje op een kussentje of een bolletje op een bolletje, combinaties van keramiek en textiel. De basis van de bol is keramiek, waar omheen textiel wordt genaaid, eventueel een stof die jullie zelf aanleveren, zoals een kledingstuk, gordijn of ander stuk textiel. Twee objecten zijn nooit helemaal hetzelfde.
Rachel maakt ook keramiek op persoonlijk verzoek. Schalen, urnen, herinnerobjecten die als monument kunnen dienen ter herinnering aan iemand.
Naast dit werk organiseert Rachel ook de Klei club: een laagdrempelig open atelier in Amsterdam-Oost waar je helemaal zelf kiest wat je maakt en autonoom werkt. Aan de klei club doen mensen mee die al eerder hebben gekleid, maar ook mensen die nog nooit klei hebben aangeraakt, of heel lang geleden.
Rachel heeft een aantal soorten klei en glazuur beschikbaar. Je kunt ook zelf je glazuren meenemen, dat moet wel even in overleg ivm stooktemperaturen en veiligheid. Rachel geeft altijd een korte introductie en verder is ze tijdens de klei club altijd aanwezig en beschikbaar om advies te geven en vragen te beantwoorden.
Volg Rachels werk op instagram, bekijk hier haar website, lees hier meer over de Klei club, of neem contact met haar op voor een werk op maat.
Vul deze gegevens in om een professioneel consult bij me aan te vragen.