Begeleiden in verlies, met een open hart
· · volgende groep start in oktober 2025 · ·
Opleiding tot bewuste, eerlijke
uitvaartbegeleider
Roept iets je om de uitvaartwereld in te gaan? Verlang je naar betekenisvol werk, ben je geboeid door de dood, de natuur, rouw, afscheidsrituelen en zou je graag mensen willen ondersteunen in hun verlies? In Amsterdam kun je de opleiding volgen tot bewuste, eerlijke uitvaartbegeleider.
Van oudsher wordt het vormgeven van een afscheid gedragen door de gemeenschap om ons heen. Vrienden, familie, buren die opstaan om ons te ondersteunen, samen te rouwen, en te regelen wat we nodig hebben. Vandaag de dag is de uitvaartwereld overwegend geprofessionaliseerd en commercieel. Van veraf lijkt dat soms zwart, kil en onpersoonlijk. Ten dele is dat misschien zo, maar als je je verder verdiept dan ontmoet je ook een rijkdom aan natuurlijke vormgeving, bezielde afscheidsplekken en helende rituelen.
Families in verlies mogen gegidst worden naar deze liefdevolle mogelijkheden, passend bij wat ze nodig hebben en bij wat ze kunnen dragen. Er is dan ook een groeiende behoefte aan uitvaartbegeleiders die bewust en eerlijk werken. Bewust van het milieu, van rouw, van helende vormgeving, en eerlijk over keuzevrijheid en kosten. Een uitvaart is bedoeld als een helend ritueel, het is een invaart van liefde.
We're all just walking each other home.
Ram Dass
De opleiding
Van oktober 2025 t/m april 2026 vindt opnieuw de opleiding plaats tot bewuste, eerlijke uitvaartbegeleider. In een half jaar tijd word je van a tot z klaargestoomd voor het vak, leer je over milieubewuste afscheidsmogelijkheden, verdiep je je in rouw en de natuur van de dood, ken je de wettelijke kaders, word je wijzer ten aanzien van geld en transparante verdienmodellen en doe je oneindige inspiratie op voor rituelen, vormgeving en verbinding. Je leert over duurzame vormen van lijkbezorging, zoals natuurbegraven en veraarden (humaan composteren). En intussen ontwikkel je jouw persoonlijke leiderschap in de wereld van de dood en afscheid nemen - of dit nou op de voorgrond of de achtergrond is - voor jouw eigen community, speciaal voor kinderen of juist voor iedereen...
Het vak van uitvaartbegeleider is een vrij beroep, je mag je zonder certificering gewoon inschrijven in de kamer van koophandel en beginnen. Toch is het erg raadzaam om een opleiding te doen, omdat de uitvaartwereld complex is, het vak veel deskundigheid, finesse en uiteenlopende vaardigheden vraagt en de afscheidscultuur in verandering is. Er bestaan verschillende aanbieders van opleidingen tot uitvaartbegeleider, kijk rond om te voelen wat bij je past. In deze opleiding ligt de nadruk extra op bewustzijn van rouw, eerlijkheid en het milieu. De opleiding wordt gegeven door een ervaren uitvaartondernemer, vernieuwer en bevlogen docent die al veel mensen voor het vak heeft opgeleid.
De opleiding bestaat uit 9 themadagen, veel praktisch oefenen, huiswerkopdrachten, theoretisch lesmateriaal, een liefdevol samengestelde lijst van verdiepende boeken, films en experts, een theorie-examen en een verbeeldende examenopdracht. Na voltooiing van de opleiding ontvang je een certificaat van bij afscheid en ben je klaar om de uitvaartwereld in te stappen. Voor het opdoen van jouw eerste werkervaring of stage krijg je begeleiding en is er mentorschap beschikbaar om als vraagbaak te dienen bij je eerste uitvaart. En je krijgt een bewuste, liefdevolle groep medestudenten cadeau met wie je een vertrouwd baken gaat vormen in de uitvaartwereld.
Voor wie
De opleiding is bedoeld voor iedereen die een stap wil zetten in het vak van uitvaartbegeleider. Misschien zie je het pad nog niet helemaal precies voor je, misschien zoek je nog naar je rol, misschien twijfel je nog over ondernemerschap of dienstverband, maar je weet dat je er iets mee wilt doen. De opleiding tot bewuste en eerlijke uitvaartbegeleider is een rijke basis voor bezield werk rondom de dood en afscheid nemen.
In het bijzonder is de opleiding bedoeld voor ruimdenkende, creatieve geesten die zich geroepen voelen om iets liefdevols teweeg te brengen in de afscheidscultuur en bij te dragen aan een gezondere relatie tot de dood, rouw en de natuur. Je bent geïnteresseerd in mensen en culturen, je geeft om de planeet en je hebt gevoel voor organisatie en communicatie (en ook humor, aub).
De opleiding staat open voor iedereen, we beogen een rijke diversiteit aan achtergronden en leefstijlen, en we vieren dit. Er zijn geen vereisten ten aanzien van leeftijd, opleidingsniveau of geschiedenis van een eventueel persoonlijk verlies. De opleiding is op hbo werk- en denkniveau. Er is een intakegesprek om de wederzijdse verbinding te onderzoeken.
In het werken
met de dood ontmoet je het leven. En je ontmoet jezelf.
De docent
Ik ben Susanne Duijvestein en ik ben de oprichter en docent van de opleiding tot uitvaartbegeleider. Ik ben zelf in 2017 opgeleid tot uitvaartbegeleider en ik begon toen mijn eigen begrafenisonderneming in Amsterdam en omgeving. Het werk heeft me onbeschrijflijk veel geleerd over de natuur van de dood, over mensen in de rouw, over liefde, over pijn, over helende rituele vormgeving, over uitvaartcommercie en vooral heel veel over het leven zelf.
Wat mij beweegt, is de uitvaartwereld eerlijker, menselijker en milieuvriendelijker maken. Ik schreef het boek Uitvaart in Eigen Hand, richtte Stichting Veraarden op voor natuurlijkere vormen van lijkbezorging, ging lesgeven en coachen en ontwikkelde allerlei programma's om mensen te verbinden met de dood, verlies en rouw.
In het werken met de dood ontmoet je het leven. En je ontmoet jezelf. Toen ik begon met lesgeven, besefte ik dat dit werk vaak een grote transformatie teweegbrengt voor mensen. Naast dat ik mensen vakinhoudelijk wil opleiden tot uitvaartbegeleider, geloof ik ook dat deze persoonlijke transformatie aangeraakt mag worden.
Inhoud themadagen
Themadag 1 | Waar rouw is, is liefde
Themadag 2 | Het uitvaartsysteem: de catalogus, geld, verzekeringen en keuzevrijheid
Themadag 3 | Rituele wassing en opbaring
Themadag 4 | Het vormgeven van de uitvaart
Themadag 5 | Rouwkaarten, advertenties en jouw eigen communicatie
Themadag 6 | De wet, officiële zaken en milieubewustzijn
Themadag 7 | Ceremonie en ritueel
Themadag 8 | 'Je kunt het maar één keer doen'
Themadag 9 | Rondmaken
“A good funeral is a village-making event. When you plan a funeral with the right elements and structure, it brings people together and strengthens connection. A good funeral helps you experience love, even in the midst of grief.”
Sarah Kerr
Data en locatie
De volgende opleidingsgroep start in oktober 2025 en is afgerond in april 2026. De data van de themadagen worden in het voorjaar van 2025 bekend.
De locatie van de opleiding is Huize Frankendael, Middenweg 72 in Amsterdam-Oost, goed bereikbaar met openbaar vervoer. De achtste themadag is op een andere locatie die beter bereikbaar is met de auto. Tijdens de themadagen zijn koffie, thee, fruit een voedzame lunch verzorgd.
De studiebelasting van de opleiding tot uitvaartbegeleider bedraagt minimaal zo'n 120 uren. Dit bestaat uit de 9 themadagen, 9 huiswerkopdrachten en examenvoorbereiding. Daarnaast geldt bij het maken van een loopbaanverandering natuurlijk vooral: hoe meer aandacht je iets geeft, hoe meer het zal groeien.
De opleiding wordt afgerond met twee examenonderdelen: een theorie-examen en een verbeeldingsopdracht waarin je een casus uitwerkt.
Kosten
Deelname aan de opleiding kost € 3.700,-, vrijgesteld van btw. Als je je aanmeldt vóór 1 augustus 2025 dan geldt het vroegtarief van € 3.300,- vrijgesteld van btw.
Wat je hiervoor krijgt:
- Gedegen vakinhoudelijke kennis van het beroep van uitvaartbegeleider, overgedragen door een vernieuwende uitvaartondernemer en ervaren docent
- Een onafhankelijke blik op het uitvaartsysteem
- Guidance om dit vak eerlijk, milieuvriendelijk en menselijk uit te oefenen
- Bezielde inspiratie op het gebied van vormgeving en ritueel
- Aandacht voor persoonlijk leiderschap en transformatie
- Mentorschap voor het opbouwen van jouw werk
- Een lijst van boeken, films en experts om in te verdiepen
- Een vertrouwde, geïnspireerde groep medestudenten
- 9 leuke, voedende themadagen op een sfeervolle plek
- Een online omgeving waar je toegang hebt tot alle lesmateriaal en voorbeelddocumenten
- Toetsing van jouw kennis
- Gecertificeerd uitvaartbegeleiderschap
De opleidingskosten zijn inclusief lesmateriaal (er hoeft geen aanvullend studiemateriaal te worden aangeschaft) en inclusief koffie, thee en lunch tijdens de themadagen.
Bij afscheid is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO).
Interesse?
De opleidingsgroep van 2024-2025 is al begonnen, de volgende groep start in oktober 2025. Heb je interesse om in de opleidingsgroep van 2025-2026 deel te nemen? Laat hieronder je gegevens achter en dan neem ik contact met je op. Heb je vragen, dan kun je deze in het laatste veld kwijt. Lees ook vooral eens de veelgestelde vragen door, deze vind je onderaan de pagina.