Koesteren en loslaten

Hoe objecten kunnen ondersteunen in rouwen

 

 

 

De werkelijkheid onder ogen zien en de pijn toelaten van het verlies. Het zijn twee belangrijke dingen die ons te doen staan in de rouw. Objecten die diepe herinneringen oproepen, kunne helpen om deze rouwarbeid in te gaan.

 

Misschien zijn het iemands eigen spullen. Kleding, gereedschap, een parfum, een koffiekopje. Objecten die sterke gevoelens oproepen, en die je op een bijzondere manier wilt bewaren.

Of misschien is het een zelf te maken iets, zoals een altaartje, een kunstwerk, een aardewerk schaal, een sieraad. Of iets dat vermaakt of gerepareerd mag worden tot iets hernieuwds.

Dit soort objecten kunnen van grote betekenis zijn in je rouwen, omdat ze dienen als krachtvoorwerpen om je te verbinden met het verlies, en de pijn hiervan toe te laten: belangrijke 'taken' die ons te doen staan in de rouw.

Koesteren en loslaten. Het lijkt een tegenstrijdige beweging maar juist de dans hiertussen, het bewegen mét deze krachten is de kunst.

Hieronder wat inspiratie van bezielde makers om doorheen te reizen.

Sieraden van Iris Desiree Claessens

Een bezielde, delicate verschijning: de sieraden van Iris Desiree Claessens zetten aan het denken over onze natuurlijke wereld en de kwetsbaarheid van het leven. Door het gebruik van natuurlijke elementen creëert ze op een poëtische manier een bewustzijn van onze sterfelijkheid.

Meer van Iris

Metalen vrienden door EZ-BLITZ

”Every story is solidified and each companion is created with my one heart and two hands.” Edelsmid Esther Zimmerman vertaalt een verhaal van verdriet of geluk in een metalen vriend.

Meer over Esthers werk

Kintsugi: herstellen met goud

Kintsugi is een Japanse kunstvorm van het repareren wat gebroken is, en betekent letterlijk ‘gouden verbinding’. De wabi sabi filosofie hierbij is dat de sporen van breuk en herstel bijdragen aan de schoonheid van een object.

Kintsugi van Humade

Altaartjes van Marjoke de Heer

De altaartjes van keramist Marjoke de Heer bieden de ruimte om een plek in te richten voor je dierbare herinneringen. Een plekje van rituele betekenis die met je meegroeit en je inspireert voor het leven.

Naar Marjoke de Heer

Bewaarpotjes van Rachel Sellem

Kunstenaar Rachel Sellem combineert keramiek en natuurlijk geverfde stoffen in haar werk. Ze maakt potjes en schaaltjes die je een rituele betekenis kunt geven, bijvoorbeeld voor het bewaren van as of een sieraad. 

Meer over Rachels werk

Herinnersieraden van Anneke Bruin

In haar atelier in Amsterdam maakt sieraadkunstenaar Anneke Bruin ringen, bedeltjes, hangers, oorbellen en andere sieraden. Anneke vindt haar inspiratie in de natuur en ontwerpt op verzoek ook persoonlijke sieraden op maat.

Meer over Annekes werk

Voelvormen van Sofie Boonman

De Voelvormen uit de Koesterkamer van ontwerper Sofie Boonman zijn gemaakt om aan te raken, om bij je te dragen, ergens op een speciale plek te koesteren samen met je herinneringen. Een houvast in loslaten, zoals Sofie het noemt.

 
Meer van Sofie Boonman

Object van Herinnering van Willeke Binnendijk

Met Object van Herinnering ontwerp en maak je samen met Willeke Binnendijk een kunstobject om aan vast te houden. Om een geliefde dichtbij te houden, gedachten te koesteren, liefdevolle herinneringen een plek te geven. Om een persoonlijk ritueel te vinden.

 

Meer van Willeke Binnendijk