Wat te doen bij een overlijden

“When someone dies, the first thing to do is nothing. Don’t run out and call the nurse. Don’t pick up the phone. Take a deep breath and be present to the magnitude of the moment.” Deze woorden van de Canadese death doula Sarah Kerr duiden precies wat er op dat moment nodig is: raak niet meteen in een regelmodus. Wees daar. In het moment. Sluit je ogen, houd elkaar vast. Pas als jullie er aan toe zijn, bellen jullie de eerste personen die belangrijk zijn. En pas daarna beginnen de regelzaken.

Wat te doen bij een overlijden

Wel of geen uitvaartbegeleider

Als iemand is overleden, stelt een arts of huisarts eerst het overlijden vast. Vervolgens nemen jullie contact op met een uitvaartbegeleider. Maar voordat jullie dat doen, is het belangrijk om eerst samen het gesprek te voeren over de belangrijkste dingen voor de komende dagen. Waar willen jullie bijvoorbeeld dat je dierbare verblijft? Thuis of ergens anders? Wie gaat jullie dierbare verzorgen en aankleden? En hebben jullie al ideeën over hoe de uitvaart vorm gaat krijgen?

De arts bellen

Opbaring

Het is een helend ritueel om samen het lichaam van jullie dierbare te verzorgen. Dat is niks engs, juist iets ontzettend liefdevols: jullie wassen het lichaam in alle rust, en doen daarna de kleding aan die jullie hebben gekozen. Als jullie je dierbare thuis willen opbaren, dan kunnen jullie een mooie plek in een kamer creëren. Misschien met wat foto’s, kaarsjes en andere relikwieën. Jullie dierbare kan ook naar een andere plek worden gebracht als jullie de ruimte niet hebben.

De uitvaart organiseren

Vervolgens, of de volgende dag, beginnen jullie met het organiseren van de uitvaart. Op welke plek gaat dit zijn? Willen jullie een ceremonie? Een samenzijn met jullie familie en vrienden? Wie zijn er allemaal bij? Wordt jullie dierbare begraven of gecremeerd? En op welke dag en welk moment van de dag zou ideaal zijn? Als jullie het idee op hoofdlijnen weten, gaan jullie bellen met de locatie(s)?

Meer lezen over hoe jullie je het afscheid kunnen toe-eigenen, met of zonder uitvaartbegeleider? Bestel hier het boek Uitvaart in Eigen Hand van begrafenisondernemer Susanne Duijvestein.