Wat kost een uitvaart?

Een uitvaart kost geld. Veel geld. Of soms heel veel geld. Het goede nieuws is dat je het zelf in de hand hebt. Het slechte nieuws: je moet scherp en creatief blijven in een periode waarin je niet op je scherpst en creatiefst bent.

Het is precies zoals bij een bruiloft. Je kunt het intiem en creatief houden, of uitpakken tot iets groots.

Belangrijke bepalers voor de kosten:

  • De locatie die wordt gekozen: thuis kost niets, een zaal van de vereniging of buurt kost weinig, die van een kerk, café of crematorium gemiddeld en voor een eventlocatie trek je je portemonnee. Achteraf samenkomen in het park (kleedjes en picknickmanden mee) in plaats van een restaurant, kost ook niks.

  • De hoeveelheid mensen die er bij zijn en wat hen wordt aangeboden: elk glas en elke hap tikt simpelweg aan.

  • Dingen door professionals versus vrienden laten doen: wees je bewust van alle talenten én middelen die zich in je omgeving bevinden. En voor hen is niets zo dankbaar als iets kunnen betekenen. Dus heeft iemand een busje of een grote Volvo? Gebruik deze!

  • De kist is de cash cow voor een uitvaartonderneming: het is niet ongebruikelijk dat er 200% marge wordt gemaakt op de kist, terwijl de uitvaartonderneming hier geen toegevoegde waarde aan levert. Kies een uitvaartondernemer die transparant is over kosten en gewoon de inkoopprijzen rekent.

Verder valt er nog met veel andere onderdelen van de uitvaart creatiever om te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat een rouwauto niet verplicht is, maar dat je iemand ook met een eigen campertje of stationwagen mag vervoeren? En een rouwkaart kan digitaal worden verspreid, je kunt er iets heel moois van maken via whatsapp of mail. Gebeurt steeds vaker! Het voordeel is ook dat je op een later moment nog aanvullende informatie kunt nasturen over bijvoorbeeld een locatie van de ‘after’.

Als je het met minder middelen moet doen, stap dan af van het idee dat je ieders drankje moet betalen. Nodig iedereen uit om na afloop van de ceremonie naar het café te komen waar iedereen gewoon zijn eigen drankje betaalt, of ga samen naar het park met zelf meegebrachte wijn en broodjes.

Er bestaan ook budgetuitvaartorganisaties. Je moet dan genoegen nemen met geen of een beperkte ceremonie, en als je mazzel hebt dat kleffe plakje cake. De standaard regeert en voor bijzondere wensen is eigenlijk geen ruimte.

Waar wíl je geld aan uitgeven?

Een belangrijke vraag om jezelf te stellen: waar wil je dat het geld aan wordt uitgegeven? Is dat in de aankleding: bloemen, kist, styling? Of bijvoorbeeld het eten en drinken? Een bijzondere locatie? Of de live gespeelde muziek?

Gemiddeld kost een uitvaart tussen de 5.000-10.000 euro. Maar dat kan veel minder en veel meer zijn. Afhankelijk dus van allerlei keuzes en met name de punten hierboven. Hoe gaan je nabestaanden dit bekostigen?

Is verzekeren de oplossing?

Niet per se. Sterker nog, je kunt er behoorlijk bekaaid vanaf komen als je een naturaverzekering hebt afgesloten. Deze keert uit in standaard producten en de basisdiensten, dus als je een eigen smaak of andere wensen hebt, gaat dit tegenvallen. Een kapitaalverzekering is dan een beter idee, dan krijgen je nabestaanden een bedrag uitgekeerd waarmee zij de uitvaart naar eigen wens kunnen vormgeven. Let er bij een kapitaalverzekering wel op dat je vrij bent in het kiezen van een uitvaartbegeleider, anders zit je alsnog in een fuik.

Een verzekering is een product, en voor dat product betaal je dus ook. Plus je bent gebonden aan alle regels van de verzekeringspolis, die je dus goed moet bestuderen of het past bij je wensen

Wat is het alternatief?

In het prettigste scenario heb je altijd spaargeld op je rekening staan. Voor tegenvallers in het leven, maar dus ook voor je nabestaanden om de uitvaart mee te bekostigen. Ben je geen geboren spaarder, dan zou je een spaarsysteem of deposito kunnen overwegen, dat helpt je in een structuur om een bedrag op te bouwen. Mocht je het bedrag al wel hebben, dan zou je het apart kunnen zetten.

“Je wilt je nabestaanden toch niet achter laten met uitvaartkosten?”

De marketingmachines van de grote verzekeringsmaatschappijen kunnen ons brein uitstekend de tuin omleiden. Ze schetsen je een angstig beeld, alsof je je familie en vrienden iets aandoet als je het financieel niet helemaal geregeld hebt. Daar wil ik twee dingen over zeggen.

Allereerst: er is vaak toch wel iets van geld. Misschien moet er een schilderij voor verkocht worden, maar linksom of rechtsom lukt het vaak wel.

Ten tweede: de keren dat ik meemaakte dat er geen geld bij de familie was en een uitvaart gecrowdfund werd, heb ik mensen met de grootste liefde geld in een envelopje zien geven, of zien overmaken naar een rekening. Mensen vinden dit echt niet erg, ze zijn juist blij dat ze ergens mee kunnen helpen in deze rotsituatie. Ze hebben tenminste iets kunnen betekenen! Ga de gêne voorbij en zeg iedereen dat je geen geld hebt om de uitvaart te bekostigen. Ik heb zo’n oproep wel eens op Facebook voorbij zien komen en binnen enkele dagen was het rond dankzij vele bijgedragen tientjes en zelfs honderdjes.

Geld maakt een uitvaart doorgaans niet mooier, creativiteit en liefde wel

Dit is zo waar. Als ik je een levensadvies mag geven: omring je met mensen die creatief zijn, talenten hebben, oplossingen vinden en onvoorwaardelijke liefde geven. Niet alleen fijn voor je uitvaart 🙂

Laat je niet kisten door de commercie