Tools om de uitvaart helemaal zelf te regelen

Niemand verplicht jullie om een uitvaartbegeleider te nemen, jullie mogen de uitvaart ook helemaal zelf regelen. Het vraagt wel goede voorbereiding én een tijger als regelaar. Susanne Duijvestein schreef een boek ‘Uitvaart in Eigen Hand’ om jullie op weg te helpen in een DIY-uitvaart. Hieronder geeft ze haar adviezen, en deelt ze handige tools die jullie nodig gaan hebben.

Do it yourself

In de hele geschiedenis van de mensheid, en nog steeds in allerlei culturen op de wereld, is het normaal dat mensen zelf een uitvaart vormgeven als iemand is overleden: het is een gemeenschapsritueel. Hoogstens was er een priester of priesteres die voorging, en misschien een timmerman die een kist maakte, maar er was niks van alle professionele hulp die we nu gewend zijn. Je kunt stellen dat uitvaartbegeleiding overgeprofessionaliseerd is. Maar er is in onze geïndividualiseerde cultuur nou eenmaal behoefte aan toegewijde hulp als we overvallen worden door verlies.

Die toegewijde hulp kan echter ook uit jullie eigen kring komen. Een uitvaart regelen is namelijk geen rocket science. Wel zijn veel dingen in de uitvaartwereld een beetje ingewikkeld gemaakt. Zo zal het lastig zijn om een crematorium te vinden waar jullie rechtstreeks als familie een reservering kunnen plaatsen. Ook kan het een raadsel zijn om overledenenverzorgers te vinden die jullie helpen om jullie dierbare te wassen, aan te kleden en op te baren. En hoe zit het met al die wettelijke regelzake

Wat tips

Handige tools

Bestel hier ‘Uitvaart in Eigen Hand’ van Susanne Duijvestein.