Radboud Spruit vertelt hoe je zelf een kist maakt

Willen jullie zelf een kist maken? Met een beetje handigheid is dat prima te doen. Wel is het belangrijk om over een paar belangrijke dingen te hebben nagedacht. In geval van crematie moet de kist bijvoorbeeld geschikt zijn voor een veilige invoer in de oven. Dat betekent niet alleen dat de kistmaten in de oven moeten passen, maar ook dat de kist een vlakke onderkant moet hebben. Dit en allerlei andere belangrijke dingen legt kistenmaker Radboud Spruit uit in zijn podcast ‘Doodgewoon’.

Radboud Spruit werd eigenlijk ‘opeens’ kistenmaker. Hij begon ooit in de jaren ’90 aan een persoonlijk project om zijn eigen kist te maken. Vanaf dat moment werd hij gegrepen door het vak en inmiddels maakt hij dag in dag uit kisten. Omdat hij zo ongeveer alles weet van kisten, wordt hij regelmatig gebeld door mensen om tips. Al die telefoontjes brachten hem op het idee om een podcast te gaan maken, waarin hij alle mogelijke vragen bespreekt en tips geeft voor het maken van een kist. Waar moet een kist aan voldoen? Waar moet je allemaal rekening mee houden wanneer je zelf een kist gaat maken? En wat voor regels zijn er nog meer rondom de uitvaart? Tussendoor spreekt hij ook over zijn ervaringen met de dood en deelt hij verhalen van de bijzondere uitvaarten waar hij bij heeft geholpen.

De podcast is een absolute luistertip, ook als je geen kist gaat maken. Radboud is ook als maker verbonden aan dit platform. Hier kun je meer lezen over zijn werk en hier.