Hoe vind je een goede uitvaartbegeleider?

Ongetwijfeld kun je een paar namen noemen van bekende uitvaartondernemingen, maar betekent het ook dat ze goed zijn? En dat ze bieden wat jullie nodig hebben? Het is niet verkeerd om voorbij de grote namen te kijken, en op zoek te gaan naar een uitvaartbegeleider die echt bij jullie past. Maar hoe vinden jullie die? Susanne Duijvestein geeft je tips.

Jullie kunnen altijd kiezen

Het is cruciaal waar jullie eerste telefoontje naartoe gaat. Ook al is er een uitvaartverzekering: jullie zijn niet verplicht om de verzekeringsmaatschappij in te schakelen voor de begeleiding. Jullie zijn altijd vrij om te kiezen wie jullie uitvaart begeleidt, en dat kan dus ook een kleine zelfstandige zijn. Laat je ook niet misleiden door misgelopen ‘ledenkortingen’: in werkelijkheid zijn dit heel hoge marges die op hun producten worden gerekend. Laat het niet gebeuren dat een dwingende commercie voor je kiest wie de uitvaart begeleidt.

Kijk en vraag rond

De hele uitvaartwereld presenteert zich online. Wat ondernemers op sociale media en websites laten zien, geeft een goede indruk van wie ze zijn, wat ze kunnen en waar ze voor staan. Terwijl je aan het rondkijken bent, doe je meteen inspiratie op voor de uitvaart. Misschien zag je een mooie kist, bijzondere locatie of een goed idee voor de bloemen. Maar de allerbeste indruk krijg je via aanbevelingen van mensen in jullie omgeving. Dus vraag rond: wie heeft er een fijne ervaring gehad met een uitvaartbegeleider? Sla een middelmatige ‘het was prima’ gerust over, want écht goede uitvaartbegeleiders laten een veel diepere indruk achter.

Toets op keuzevrijheid

Overal verschijnen leuzen over ‘persoonlijke’ en ‘unieke’ uitvaarten maar in werkelijkheid dwingen veel verdienmodellen in de uitvaartindustrie naar dertien in een dozijn. Wees jullie bewust van de beperkte keuzevrijheid die sommige uitvaartondernemingen bieden, ook al doen ze zich misschien betrokken voor. Wees kritisch en benader een uitvaartbegeleider met de vraag of diegene bereid is om inkoopfacturen te overhandigen. Dat is de normaalste zaak voor eerlijke uitvaartbegeleiders!

Maak kennis terwijl je leeft

20180623_140435

Het kan best onprettig zijn voor nabestaanden om onder tijdsdruk te oriënteren. Grote kans dat ze door de bomen het bos niet zien, de inspiratie niet hebben en er vervolgens onderling niet over eens raken. Bespreek je uitvaart daarom met je dierbaren terwijl je nog leeft. Wat vind jij belangrijk om na te laten, wat vinden zij belangrijk om afscheid te kunnen nemen? Samen kunnen jullie op zoek gaan naar iemand die bij jullie past. Daarbij is het eigenlijk nog belangrijker dat de uitvaartbegeleider met jouw dierbaren klikt, dan met jou. Zij hebben met de uitvaartbegeleider te maken, tussen hen moet fijn werken. Het is niet verkeerd om al bij leven met een uitvaartbegeleider in gesprek te gaan. Iemand kan jullie op weg helpen en in alle rust luisteren naar jullie wensen. Benader iemand gewoon voor een kennismaking.

Zijn jullie op zoek naar een goede uitvaartbegeleider? Vul het contactformulier in of bel 020 33 77 417 om op weg geholpen te worden (in bijna heel Nederland).

20180623_140435