Een wade: zacht, duurzaam en goedkoop

Een kist is niet verplicht, maar toch wordt menig boom gekapt om vervolgens na zeer korte gebruiksduur te worden begraven of verbrand. Eigenlijk afschuwelijk zonde als je erover nadenkt. Er is een groeiend besef van de milieu-impact van uitvaarten. Maar wat veel mensen niet weten, is dat een overledene ook mag worden gewikkeld in textiel. Zo’n doek wordt een wade genoemd.

 

Een wade is eigenlijk gewoon een groot stuk stof. Het moet simpelweg groot genoeg zijn om iemand te omhullen: want volgens de wet moet iemand zich op het moment van begraven of cremeren in een omhulsel bevinden. De meeste waden zijn zo’n drie meter lang en twee meter breed, waarmee er ruim voldoende stof is om iemand als een cocon in te wikkelen. Maar bij een gemiddeld postuur zou twee bij een meter ook kunnen volstaan: dan wordt de stof over iemand heen gelegd.

Zacht en herkenbaar

Het beeld van een wade is zacht en aaibaar. Anders dan bij een kist geeft een wade meer herkenbaarheid dat er iemand in ligt; vaak zijn iemands contouren een beetje zichtbaar. Dat verschilt wel per materiaal: een wade van dun katoen toont meer contouren en bij een dikke wade van gevilte wol is het lichaam minder herkenbaar. Om iemand te kunnen dragen, wordt er vaak gebruik gemaakt van een zogeheten baar: een soort dienblad met handvaten. Maar een eenvoudige plank met draaglussen zou ook prima kunnen.

Iemand omhullen in stof is aanzienlijk duurzamer dan kiezen voor een kist. Wel moet er dan uiteraard sprake zijn van natuurtextiel, zoals biokatoen, hennep, wol of linnen en geen polyesters. Er zijn allerlei waden te koop, van verschillende materialen in alle kleuren van de regenboog. Ook onze webshop heeft een groeiende collectie aan waden. Maar jullie zouden ook naar de stoffenwinkel kunnen gaan en een paar meter naar jullie eigen smaak kiezen.

Duurzaam uit eigen kast

Nog duurzamer is het om gebruikt textiel te nemen voor een wade. Jullie kunnen bijvoorbeeld mooie lakens uit eigen kast kiezen en deze over jullie dierbare heen leggen. Zo brengen jullie geen onnodig nieuwe spullen de wereld in en geven jullie het oude textiel een betekenisvolle nieuwe bestemming. En het is ook nog eens de goedkoopste optie.

Je eigen wade maken