Een afscheid kan overal

Samen komen voor een afscheid kan uiteraard bij een crematorium of begraafplaats. Maar als je bedenkt dat de uitvaart een viering is van iemands eigenheid, dan is het best gek om voor zo’n plek te kiezen. Voor veel mensen is zo’n aula namelijk een onprettige plek: waar je niet dood gevonden wilt worden. Waarom kiezen jullie dan niet voor een alternatieve locatie, die juist de liefde voor het leven weerspiegelt?

Een plek van het leven

Een uitvaart kan in principe overal plaatsvinden: in de stamkroeg, in een loods, de club, het theater of buiten in het park. En dat geldt voor zowel de ceremonie als voor een samenzijn na afloop. Veel horecagelegenheden bieden de mogelijkheid om bijvoorbeeld eerst speeches en muziek te hebben in theateropstelling, en daarna een informele borrel. Dus wat was altijd een favoriete plek?

Coronaregels

Op dit moment schrijven de regels voor dat een uitvaart met maximaal 50 personen mag plaatsvinden, mits de ruimte dat toelaat met de welbekende anderhalve meter afstand. Een aanvullende regel is dat wanneer er na afloop van de ceremonie eten of drinken geserveerd wordt, dit allemaal op dezelfde plek moet zijn. Als de ceremonie en het samenzijn na afloop dus allebei op dezelfde plek zijn, mag dat gewoon.

Thuis mag ook

Een afscheid helemaal thuis vormgeven kan ook. Grote kans is dan wel dat het huis minder mensen aankan, dus dan zouden jullie het afscheid in kleinere kring kunnen houden. Veel families kiezen daar voor in deze coronatijd, het is namelijk prachtig intiem. En persoonlijker dan thuis kan haast niet. Het hoeft natuurlijk niet het huis van de overledene te zijn, het kan ook bij iemand anders met meer ruimte.

Bel ze gewoon!

Vraag je je af of een locatie ervoor open staat? Bel ze gewoon! Zeker horecagelegenheden en theaters hebben de beschikbaarheid tegenwoordig en ze kunnen de inkomsten nu goed gebruiken. Bovendien is de gastvrijheid en catering er waarschijnlijk top geregeld. Vermeld bij het contact wel duidelijk wat de bedoeling is: bijvoorbeeld dat jullie overleden dierbare er ook bij is in een kist. Mocht dat een bezwaar zijn voor de eigenaar, dan is het namelijk meteen duidelijk dat dat geen optie is.

Crematie of begrafenis in besloten kring

Als de ceremonie en het samenzijn op een alternatieve locatie plaatsvinden, dan moet er natuurlijk ook nog worden nagedacht over de crematie of begrafenis. Deze zou bijvoorbeeld na afloop kunnen plaatsvinden, of de volgende ochtend, in besloten kring.

Meer lezen over hoe jullie je het afscheid kunnen toe-eigenen, met of zonder uitvaartbegeleider? Bestel hier het boek Uitvaart in Eigen Hand van begrafenisondernemer Susanne Duijvestein.