Wat te doen met het graf

Inspiratie en tips voor een grafmonument

Enfin, er is een graf uitgezocht. Maar hoe zit het dan vervolgens met het grafmonument? Hartstikke makkelijk dat die steenhouwer met een grote etalage naast de begraafplaats gevestigd is, maar misschien is het niet verkeerd om eens verder kijken.

Hoe graven eruit zien, kent vele tradities in vele regio’s, gemeenschappen en periodes. Zo hebben we in ons land ooit hunebedden gekend, bouwden we in Noord-Afrika en Zuid-Amerika piramides en pronkten we in latere eeuwen onze status met grote mausolea en praalgraven. Met ‘we’ bedoel ik hier overigens wel mensen van zeker aanzien, want dit was natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Voor hedendaagse gewone stervelingen bestaan er begraafplaatsen. Lekker dicht op elkaar. Op een eigen stukje of in een algemeen graf. Ook bestaat sinds enkele jaren een nieuw fenomeen: natuurbegraven. Het verschilt enorm van ons standaard idee van een begraafplaats, het zijn namelijk natuurgebieden van bos of heide waar begraven kan worden. Het idee is dat je opgaat in de natuur en hier verder niets achterlaat. Natuurbegraafplaatsen kennen daarom ook geen grafstenen of andere markeringen. Als je een graf bezoekt, maak je in feite een natuurwandeling met behulp van coördinaten.

Vertaal eigenheid in vorm

Op ‘gewone’ begraafplaatsen bestaan twee soorten graven: algemene graven en particuliere graven. Algemene graven laten een beperkt monument toe, maar met een particulier graf (ook familiegraf genoemd) hebben jullie een eigen stukje en mogen jullie ongeveer doen wat je wilt. Mits het in de regels van de begraafplaats past: maximaal zo hoog, zo breed, zo lang, geen schadelijke dingen en met respect naar de lokale gebruiken. En je moet van tevoren een vergunning van de begraafplaatsbeheerder hebben. Een grafmonument kan met alle mogelijkheden die er zijn een prachtige eigenheid uitstralen. Het is de kunst om iemands eigenheid door te vertalen in vorm en materiaal.

 

Stel jezelf om te beginnen een paar vragen zoals: hoe omschrijven jullie het karakter van diegene? Verfijnd, robuust, kleurrijk, puur, artistiek, stoer? Waar hield degene van? Als hij/zij buiten kwam, wat viel diegene dan altijd op? Waar werd op gelet, waar werd van genoten? Was zij bijvoorbeeld dol op vogeltjes of andere kleine diertjes? Misschien is een vogelbadje op het graf dan een mooi idee. Of hield hij zo ontzettend van zijn kleinkinderen? Misschien moeten de kleuters er dan kunnen spelen met autootjes of knikkers. Was zij geboeid door de kosmos en astrologie? Een zon, een maan, de Melkweg met zwevende bollen? Waren er typische eigenzinnige uitspraken? Of favoriete boeken, filosofen, dichters, films, liedjes? Kan er een uitspraak of wijsheid de nadruk krijgen in het grafmonument?

Inspiratie en tips

Voor als jullie inspiratie willen opdoen voor een eigen grafmonument op een gewone begraafplaats, kunnen de ideeën en tips hieronder je wellicht op weg helpen. En anders misschien toch naar die gewiekste steenhouwer naast de begraafplaats (maar vraag elders vooral een tweede offerte op).

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Begraafplaats in Zwitserland foto Say Yes
LaGa_2013_Prenzlau_Christiansen

TIP 1: Neem de tijd

Het organiseren van de begrafenis zelf moet in korte tijd gebeuren, maar het bepalen van het grafmonument heeft alle tijd. Benut deze tijd dan ook om goed te kijken wat je wilt. Begin eens met rondlopen over een paar begraafplaatsen: wat spreekt je aan en wat niet? Shop online bij een paar steenhouwers en kunstenaars. Benut de enorme wereldwijde inspiratie van Pinterest. Weet dat alles kan, je hoeft niet in het geijkte te denken.

Elaine Mansfield Rituals
Fleurengrafkunst Maarten Fleuren rond
Via pinterest

TIP 2: Laat iets groens achter

Michiel Deylius Tekst in Steen
monumentalista

TIP 3: het moet een tijdje mee

Steinmetz Baldauf
Vogelbadje op graf
IMG_4574