Wat te doen met de as

Een urn. Daar stelden we ons altijd een lelijke pot op een schoorsteen bij voor. Lelijke potten zijn er ook genoeg. Maar inmiddels hebben we kunstenaars en designers ontdekt die de meest prachtige objecten maken voor crematie-as. En trouwens niet alleen objecten, ook andere vormen en rituelen. Want wat te doen met de as?

 

Ongeveer tweederde van de overledenen in Nederland wordt gecremeerd. Na afloop van het verbrandingsproces wordt een crematieoven zorgvuldig schoongeveegd. Eventuele metalen, zoals de schroeven van een kist of implantaten, worden verwijderd en alle resterende as wordt na vergruizing in een koker bewaard. Van een volwassen lichaam is er gemiddeld zo’n drie liter as, wat voornamelijk als kleine stukjes verbrand bot bestaat en eruit ziet als schelpenzand. Na een maand kan de familie de as ophalen bij het crematorium.

Verstrooien of koesteren

In onze shop vind je allerlei objecten waar de as in verwerkt kan worden, bijvoorbeeld van houtatelier NAUWAU of studio Nienke Hoogvliet. Of misschien kennen jullie zelf een keramist of kunstenaar die iets kan maken. Er kan iets worden gemaakt voor de complete hoeveelheid as, maar jullie zouden het ook kunnen verdelen over enkele kleine urnen.

Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden voor de as. Denk aan verstrooien op een bijzondere plek. In het water, bij die ene boom, op geboortegrond. Mee op reis. Of bij elk festival een klein beetje mee. Er bestaat ook een speciale wandelstok waarmee jullie tijdens een boswandeling steeds kleine beetjes as achterlaten: de TOLAD.

An Object to Remember NAUWAU

Paddle-out

Jullie kunnen ook samen een ritueel creëren met de as. In de surferscommunity bestaat bijvoorbeeld de paddle-out: alle vrienden samen de zee in om daar met hun surfboards een grote cirkel te vormen en een ceremonie te houden om iemands as te water te laten met bloemen. Een prachtig eerbetoon. Neem de tijd om over een ritueel na te denken, samen te brainstormen over wat bij jullie past.r kleding en nylon kousen zijn bij zowel begraven als verbranden best schadelijk. Bij begraven is het zelfs zo dat panty’s het opgaan in de grond behoorlijk hinderen. Denk dus liever aan lichte organische kleding van linnen, katoen, hennep of zijde.

Een boom planten

Het is mogelijk om crematie-as te begraven op een begraafplaats, de urn kan bijvoorbeeld worden bijgezet in een familiegraf, worden geplaatst in een urnenmuur of worden begraven op een speciaal urnengedeelte. Een veelvoorkomende bestemming is ook om een boom aan te planten samen met de as. Hiervoor zijn speciale producten in de markt gebracht, zoals de BIOS urn en Capsula Mundi. Maar de as kan ook in eenvoudig aardewerk van de kringloopwinkel, in een biologisch afbreekbare pot of gewoon los in de aarde worden gestrooid.

Assieraden

Willen jullie graag een klein beetje van de as dichtbij hebben? Er zijn allerlei sieradenmakers die een ring, ketting of medaillon kunnen maken, waarin ze een klein beetje van de as verwerken. Fijne adressen zijn bijvoorbeeld Anneke Bruin, Seventh Sea, Meadow Glow en Jacomijn van der Donk.

Koestersteen, Jacomijn van der Donk

Oftewel, er kan van alles en het kan ook in combinatie met elkaar. Dus neem goed jullie tijd om te bedenken wat jullie met de as willen.

Bekijk hier objecten voor de as in onze shop.