Wat te doen met de as

Een urn. Daar stelden we ons altijd een lelijke pot op een schoorsteen bij voor. Lelijke potten zijn er ook genoeg. Maar inmiddels hebben we kunstenaars en designers ontdekt die de meest prachtige objecten maken voor crematie-as. En trouwens niet alleen objecten, ook andere vormen en rituelen. Want wat te doen met de as?

 

Ongeveer tweederde van de overledenen in Nederland wordt gecremeerd. Na afloop van het verbrandingsproces wordt een crematieoven zorgvuldig schoongeveegd. Eventuele metalen, zoals de schroeven van een kist of implantaten, worden verwijderd en alle resterende as wordt na vergruizing in een koker bewaard. Van een volwassen lichaam is er gemiddeld zo’n drie liter as, wat voornamelijk als kleine stukjes verbrand bot bestaat en eruit ziet als schelpenzand. Na een maand kan de familie de as ophalen bij het crematorium.

Verstrooien of koesteren

In onze webshop vind je allerlei objecten waar de as in verwerkt kan worden, bijvoorbeeld van houtatelier NAUWAU, designer Sofie Boonman van Koesterkamer of sieradenkunstenaars Anneke Bruin en Jacomijn van der Donk. Of misschien kennen jullie zelf een keramist of kunstenaar die iets kan maken. Er kan iets worden gemaakt voor de complete hoeveelheid as, maar jullie zouden het ook kunnen verdelen over enkele kleine urnen.

Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden voor de as. Denk aan verstrooien op een bijzondere plek. In het water, bij die ene boom, op geboortegrond. Mee op reis. 

An Object to Remember NAUWAU

Eigen ritueel

Jullie kunnen ook samen een ritueel creëren met de as. In de surferscommunity bestaat bijvoorbeeld de paddle-out: alle vrienden samen de zee in om daar met hun surfboards een grote cirkel te vormen en een ceremonie te houden om iemands as te water te laten met bloemen. Een prachtig eerbetoon. 

Neem de tijd om over een ritueel na te denken, samen te brainstormen over wat bij jullie past en wat in iemands geest is. Hield iemand bijvoorbeeld van fietsen, dan iets het misschien een mooi idee om de as tijdens een fietstocht in kleine beetjes door het landschap te verspreiden. Of als iemand graag festivals bezocht: neem bij elk festival een klein beetje as mee en laat het achter. Of breng iemand naar allerlei plekken op de wereld als iemand hield van reizen.

Er bestaat ook een speciale wandelstok waarmee jullie tijdens een wandeling steeds kleine beetjes as achterlaten: de TOLAD.

Een boom planten

Het is mogelijk om crematie-as te begraven op een begraafplaats, de urn kan bijvoorbeeld worden bijgezet in een familiegraf, worden geplaatst in een urnenmuur of worden begraven op een speciaal urnengedeelte. Een veelvoorkomende bestemming is ook om een boom aan te planten samen met de as. Hiervoor zijn speciale producten in de markt gebracht, zoals de BIOS urn en Capsula Mundi, maar eigenlijk betaal je voor deze producten onnodig veel geld. De as kan ook in eenvoudig aardewerk van de kringloopwinkel, in een biologisch afbreekbare pot of gewoon los in de aarde worden gestrooid.

Assieraden

Willen jullie graag een klein beetje van de as dichtbij hebben? Er zijn allerlei sieradenmakers die een ring, ketting of medaillon kunnen maken, waarin ze een klein beetje van de as verwerken. Fijne adressen zijn bijvoorbeeld Seventh Sea, Meadow Glow en de sieradenkunstenaars die wiens bezielde werk je in de webshop kunt vinden: Anneke Bruin en Jacomijn van der Donk.

Koestersteen, Jacomijn van der Donk

Oftewel, er kan van alles en het kan ook in combinatie met elkaar. Dus neem goed jullie tijd om te bedenken wat jullie met de as willen.

Bekijk hier objecten voor de as in onze shop.