Een boom worden?

de Bios Urn uit Spanje en Capsula Mundi laten je anders denken

Wat te doen met de as? Eerder schreef ik al over de uiteenlopende keuzes van urnen, koesterstenen en assieraden. Een revolutionair idee komt uit het zuiden van Europa: de Bios Urn uit Spanje en de Capsula Mundi uit Italië. Want wat als je na je dood kunt opgaan in nieuw leven? Namelijk als boom?

Capsula Mundi

Begraven worden in een kist, die feitelijk de werking van de natuur tegenhoudt, op een begraafplaats waar mensen herdacht worden met grafstenen. De Italiaanse designers Anna Citelli en Raoul Bretzel vonden het een vervreemdend principe. Als je dood gaat, zou je juist moeten opgaan in de natuur. Waarom ontwerpen we daarom niet objecten die de natuurlijke processen bevorderen, en iets moois achterlaten?

Het antwoord van het Italiaanse duo is de Capsula Mundi. Een eivormige ecologische capsule, waarin het overleden lichaam in foetushouding begraven wordt, en waarboven een boom naar keuze kan worden geplant.

Begraafplaatsen met grafstenen maken plaats voor bossen. Met bomen die symbool staan voor de verbinding tussen aarde en hemel. Jezelf transformeren in een boom. Hoe mooi.

Het begon met een designconcept en al snel was de hele wereld in de ban van het idee. De productontwikkeling is nog volop gaande. Tot dusverre is de Capsula Mundi alleen in de vorm van een urn verkrijgbaar, dus voor het begraven van de as. Je kunt hem via de webshop van Capsula Mundi naar Nederland laten komen voor ongeveer 400 euro, exclusief boom.

Als je het mij vraagt, is dat een dure uitvoering van het idee en kun je beter ergens lokaal op zoek gaan naar een volledig degradeerbare urn. Dat zou bijvoorbeeld de Bios Urn kunnen zijn, lees hieronder verder.

Overigens moet je niet denken dat er een boom uit ons groeit, dankzij ons lichaam. Het is eerder ondanks. Ons lichaam of onze as bevat geen boomgroeibevorderende bestanddelen of iets dergelijks. En er bestaat altijd een kans dat een pas geplante boom niet wil groeien. Dit kan best een verdrietig effect hebben: “nu is oma twee keer dood gegaan”.

Deze disclaimer geplaatst hebbende blijft het nog altijd een mooi idee om dat wat je achterlaat op de planeet, een boom te laten zijn.

63ccdaf1d2d7ed255352fd9ca6e0ef9e
De Italiaanse designers van de Capsula Mundi: Anna Citelli en Raoul Bretzel

Bios Urn

faire-de-ses-cendres-un-arbre-005
Bios_urn_product

Het kan een heel troostende gedachte zijn dat wat je op de aarde achterlaat, een boom is. Die misschien wel tientallen, honderden jaren blijft staan. Waar jouw dierbaren naartoe kunnen. Waar de vogels hun nestjes in bouwen. Waar het ecosysteem op onze planeet weer een stukje meer van in balans komt. 

Kevin+Giles+Osceola+Landing+Washington