Hoe ontsnap je aan de naturapolis?
Bewust van kosten
Je hele leven heb je er premie voor betaald, maar uiteindelijk blijkt je uitvaartverzekering een teleurstelling. Dit overkomt veel polishouders van een dienstenverzekering en vooral hun nabestaanden. Accepteer je wat het is, of neem je de regie om je eigen keuzes te kunnen maken? Met eigen inzet en creativiteit kunnen jullie met dit kleine budget een veel mooiere uitvaart regelen. Lees hier hoe jullie kunnen ontsnappen aan de dertien-in-een-dozijn-uitvaart, leer van besparingstips en bekijk alternatieve rekenvoorbeelden.
Soorten uitvaartverzekeringen
Veel Nederlanders hebben zich ooit verzekerd voor de kosten van hun uitvaart, vaak al vanaf geboorte. Grofweg bestaan er twee typen verzekeringen: een kapitaalverzekering die uitkeert in een vrij besteedbaar geldbedrag, of een naturaverzekering die uitkeert in standaard producten en diensten die nodig zijn voor de uitvaart. Over de laatste categorie is al jarenlang ophef, met name bij verzekeringsmaatschappijen Yarden en Dela. Voor mensen die geen specifieke wensen hebben ten aanzien van hun afscheid ooit, kan zo’n standaard pakket prima zijn. Gegeven de toegenomen kosten van een uitvaart ben je in sommige situaties zelfs spekkoper. Maar mochten jullie eigen wensen hebben voor de uitvaart, zoals een speciale plek, een bijzondere kist of uitgebreidere catering, dan kunnen zulke standaard uitvaartdiensten tegenvallen. Achteraf gezien, ben je ooit voor het verkeerde verzekerd. Maar wist jij veel.
Gelukkig is er ook goed nieuws. Want jullie kunnen aan dit dienstenpakket ontsnappen. Het pakket vertegenwoordigt namelijk een financiële waarde, die ook als vrij besteedbaar geldbedrag kan worden uitgekeerd. Geen wereldbedrag, maar met organisatietalent en creativiteit zouden jullie het hiermee kunnen doen. Of jullie beschouwen het als een basisbedrag en leggen de rest bij.
Het betekent wel dat jullie op een andere manier te werk moeten gaan.
Belangrijk: pleeg vooral nog géén telefoontje naar de maatschappij om het overlijden te melden.
Allereerst gaan jullie goed samen in gesprek over wat jullie willen: hoe nemen jullie afscheid in iemands geest? En wat hebben jullie echt nodig om goed afscheid te nemen? Soms is dat een groots gebeuren, maar het kan ook prachtig zijn om klein en intiem afscheid te nemen. Dat mag bijvoorbeeld ook helemaal thuis zijn, in dat lieve kerkje, of in het buurthuis. Wees creatief, probeer te werken met wat er al is. Als jullie eenmaal bedacht hebben hoe jullie het ongeveer willen, onderzoek dan wat jullie zelf aan talenten in eigen kring hebben en wat jullie professioneel willen inschakelen. De gouden besparingstip is om de uitvaart zo veel als mogelijk in eigen handen te houden. Een uitvaart organiseren is geen hogere wiskunde, wel vraagt het om logistiek denken en creativiteit. Dus is er iemand in jullie familie- of vriendenkring die goed is in regie houden en een draaiboek maken?
Er zijn enkele onderdelen waarbij professionele ondersteuning wel fijn kan zijn: bij het verzorgen van het lichaam, bij het regelen van formaliteiten met het crematorium of de begraafplaats en bij ondersteuning achter de schermen op de dag van de uitvaart. Maar dit gaat de uitvaartmaatschappij niet voor jullie doen. Belangrijk is dus: pleeg vooral nog géén telefoontje naar de maatschappij om het overlijden te melden. Zoek in plaats daarvan naar een zelfstandig uitvaartondernemer aan wie jullie deze onderdelen van de uitvaart toevertrouwen. Lees hier tips voor het vinden van een uitvaartbegeleider die bij jullie past. Bel op, en vraag of de uitvaartondernemer enkel wil begeleiden bij deze drie onderdelen, op uurbasis tegen een redelijk tarief (50-75 euro per uur is gebruikelijk). Als jullie toch liever de hele organisatie in professionele handen willen, houd dan rekening met een bedrag van ongeveer 2.000-2.500 euro voor een complete uitvaartbegeleiding.
Een persoonlijke uitvaart voor 3.500 euro?
De naturapolis van Dela vertegenwoordigt momenteel een waarde van 3.615 euro. Dit bedrag is opgebouwd uit 2.953 euro voor de Dienstenverzekering en 662 euro voor de aanvullende Geldverzekering. Yarden heeft allerlei verschillende naturapolissen, maar vaak komt het uit te keren bedrag ongeveer op hetzelfde uit. Laten we voor het gemak eens met een vrij besteedbaar bedrag van 3.500 euro gaan rekenen, hoe kun je daarvan een uitvaart organiseren die toch persoonlijk is, zoals jullie willen?
Thuisopbaring
Het kan erg troostend zijn om jullie dierbare thuis te houden. Dit kan op bed maar ook op een andere mooie plek in het huis. Voor het verzorgen en aankleden kun je professionele ondersteuning vragen van een zelfstandig uitvaartondernemer of Uitvaartkist Online, maar misschien kennen jullie in je netwerk ook iemand met ervaring in de zorg die dit voor jullie kan doen. Thuis opbaren gebeurt vaak met behulp van een koelplaat, die een uitvaartondernemer voor jullie kan regelen. De kosten van een koelplaat en professionele hulp bij het verzorgen en aankleden bedragen ongeveer 500-600 euro.
Rouwkaart
Een overlijdensbericht en uitnodiging voor de uitvaart kan prachtig digitaal worden gedeeld via mail of Whatsapp. Kies een mooi portret of ander beeld en laat deze door een handige bekende ontwerpen tot een digitale rouwkaart. Canva is hiervoor een handige app.
Kist, mand of wade
Een kist kunnen jullie zelf maken, of rechtstreeks laten bezorgen. Voor nog geen 300 euro laten jullie de milieuverantwoorde populierhouten CHISTANN kist als pakketje thuis bezorgen, om in 20 minuten zelf in elkaar te zetten. Een veel milieuvriendelijker en goedkoper alternatief voor een kist, is een wade. Dit is een doek waarin de overledene gewikkeld kan worden, en dat kan gewoon een groot katoenen of linnen kleed uit jullie eigen kast zijn. Liever een nieuwe wade? Bij Wikkelgoed kan voor 520 euro een basic set worden besteld van een baar en wade.
Thuisceremonie of sympathieke plek
Is er een ruim huis, of willen jullie het in klein gezelschap houden? Overweeg een intieme thuisceremonie, waarbij jullie samen informeel herinneringen kunnen delen, muziek maken en een eigen ritueel creëren. Als een thuisceremonie geen optie is, denk dan eens na over een mooi verenigingsgebouw of kerkje in de buurt. Voor een paar honderd euro kan er een fijne ruimte worden gehuurd waar iedereen kan samenkomen.
Bloemen
Kies in plaats van een rouwbloemstuk voor een paar mooie grote seizoenstakken in een vaas, pluk zelf iets moois of laat iedereen een enkele bloem meenemen. Bloemen hoeven niet veel te kosten.

Rouwvervoer
Hebben jullie een grote auto, een busje of een camper waarmee jullie altijd op vakantie gingen? De rit naar het crematorium of de begraafplaats mag gewoon met eigen vervoer. Zorg wel voor een goede bevestiging en check voor alle zekerheid de dag van tevoren om zeker te weten of het past. Toch een rouwauto huren? Dat kan voor ongeveer 250 euro inclusief chauffeur voor anderhalf uur. Voor autoliefhebbers bestaan er tegen meerkosten veel speciale rouwauto’s, of regel een speciale stoet via autodeelplatforms.
Kloppend ritueel
Bedenk een typisch ritueel ‘in de geest van’. Hield je moeder enorm van wandelen? Maak thuis thermoskannen klaar met koffie en thee, koop lekkere koeken bij de bakker en maak met iedereen samen een wandeling. Door het bos, door het park, door de stad. Dit kan bijvoorbeeld ook begeleid worden door een saxofonist. Maak er iets magisch van.
Cremeren/begraven
Ongeveer twee derde van de Nederlanders kiest voor crematie, en de kosten hiervan variëren. Soms kiezen families ervoor om hun dierbare uit te zwaaien, en te laten wegbrengen door een chauffeur. In dat geval is de crematie ‘technisch’ en zonder aanwezigheid van de familie, en kan dit op enkele plekken tegen een goedkoop tarief van ongeveer 500 euro. Als de familie er bij wil zijn, ligt het tarief al snel op 1000 euro. In Almere bestaat crematorium Cremaere dat openstaat voor rechtstreekse boekingen van particulieren. Eventueel kunnen zij ook rouwvervoer voor jullie regelen. Wordt er gekozen voor begraven? De kosten van een algemeen graf variëren tussen begraafplaatsen en ook tussen soorten graven. Een algemeen graf voor tien jaar afkopen verschilt per begraafplaats en begint bij ongeveer 900 euro. Een particulier graf is doorgaans duurder.
Eten en drinken na afloop
Kom na afloop nog fijn ergens samen, bijvoorbeeld in het lievelingscafé. Spreek met de barman af wat op jullie kosten mag, en vanaf welk moment mensen eventueel hun eigen drankje moeten betalen. Liever uitgebreider eten en drinken, maar toch betaalbaar? Kies er dan voor om thuis samen te komen. Eten en drinken kunnen jullie dan zelf inkopen bij jullie favoriete traiteur, patissier en wijnhandel, of laten verzorgen door een cateraar. Als goed eten en drinken altijd belangrijk zijn geweest, pak dan uit. Dat is het geld waard.
We ondersteunen graag bij jullie eigenzinnige afscheid
Zijn jullie op zoek naar een goede uitvaartbegeleider?
Bel 020 33 77 417 om op weg geholpen te worden (in bijna heel Nederland) of mail ons via contact@bijafscheid.nl.