Kies een natuurlijke kist (of mand of wade)
Voor de meeste mensen is het niet het inspirerendste onderdeel van de uitvaart, maar toch is het de iconische center piece: de doodskist. Er bestaat uiteenlopende soorten, maten, materialen en afwerkingen. Hoe maken jullie een keuze? Die ook een beetje betaalbaar is?
Wettelijk zijn jullie niet verplicht om een kist te kiezen. De Wet op de Lijkbezorging spreekt over een ‘omhulsel’. Een mand, een baar met een wade, het zou allemaal mogen. Wel moet het geschikt zijn voor de lichaamsbestemming. Dat klinkt misschien als een open deur, maar bij cremeren gelden er belangrijke veiligheidseisen. Zo moet de onderkant van de kist bijvoorbeeld helemaal vlak zijn voor een veilige invoer in de oven, en mag het materiaal van de kist ook niet te snel vlam vatten. Let er dus altijd op dat je de vereisten van de (natuur)begraafplaats of het crematorium checkt.
“Spaanplaat bevat formaldehyde en is hartstikke schadelijk voor het milieu.”
Het materiaal van de kist is iets heel belangrijks om bij stil te staan. Als we een advies mogen geven: kies géén spaanplaat kist met houtprintfolie. Spaanplaat bevat formaldehyde en is hartstikke schadelijk voor het milieu. Zowel bij begraven als cremeren komen giftige stoffen vrij in de natuur.
Kies dus echt voor een natuurlijke kist. Bijvoorbeeld van massief hout of formaldehydevrij hechthout. Liever geen kist waarvoor een boom is gekapt? Er bestaan ook manden van gevlochten riet of van lokale wilgentenen. Ook bestaan er kartonnen doodskisten, die beginnen populair te worden als statement.
De wade maakt ook een enorme opmars in de uitvaartwereld. Een wade is een doek waarin een lichaam wordt gewikkeld, het wordt ook een doodskleed genoemd. Het is een milieuvriendelijk én betaalbaar alternatief voor een kist, en heeft een zachte uitstraling. Hier lees je meer over waden.
“De kist is de cash cow van de uitvaartbranche. Wees dus kritisch, vraag om transparantie.”
Nog iets waar je op moet letten. De kist is de cash cow van de uitvaartbranche. Soms verschijnen kisten op rekeningen voor het dubbele of zelfs driedubbele van de inkoopprijs. Sommige uitvaartondernemers hebben als doel om veel geld te verdienen aan de kist, zonder dat zij er toegevoegde waarde aan leveren. Wees dus kritisch op de prijzen die je te zien of horen krijgt, vraag door, vraag om transparantie.
Er bestaan genoeg uitvaartondernemers die geen schimmige afspraken met leveranciers hebben en geen provisie verdienen op een kist. Die gewoon de inkoopprijs rekenen, zonder marge. Hun toegevoegde waarde is hun begeleiding, en daar krijgen ze al voor betaald.
Je mag ook een kist of baar zelf maken, dat niet alleen een mooi bezield resultaat zal hebben, het is ook een prachtig ritueel.
Als je zelf een kist wilt maken: hier vind je enorm bruikbare tips van kistenmaker Radboud Spruit.