Kies een natuurlijke kist (of mand of wade)

“Spaanplaat bevat formaldehyde en is hartstikke schadelijk voor het milieu.”

Het materiaal van de kist is iets heel belangrijks om bij stil te staan. Als we een advies mogen geven: kies géén spaanplaat kist met houtprintfolie. Spaanplaat bevat formaldehyde en is hartstikke schadelijk voor het milieu. Zowel bij begraven als cremeren komen giftige stoffen vrij in de natuur. 

Kies dus echt voor een natuurlijke kist. Bijvoorbeeld van massief hout of formaldehydevrij hechthout. Liever geen kist waarvoor een boom is gekapt? Er bestaan ook manden van gevlochten riet of van lokale wilgentenen. Ook bestaan er kartonnen doodskisten, die beginnen populair te worden als statement.

De wade maakt ook een enorme opmars in de uitvaartwereld. Een wade is een doek waarin een lichaam wordt gewikkeld, het wordt ook een doodskleed genoemd. Het is een milieuvriendelijk én betaalbaar alternatief voor een kist, en heeft een zachte uitstraling. Hier lees je meer over waden.

“De kist is de cash cow van de uitvaartbranche. Wees dus kritisch, vraag om transparantie.”

Nog iets waar je op moet letten. De kist is de cash cow van de uitvaartbranche. Soms verschijnen kisten op rekeningen voor het dubbele of zelfs driedubbele van de inkoopprijs. Sommige uitvaartondernemers hebben als doel om veel geld te verdienen aan de kist, zonder dat zij er toegevoegde waarde aan leveren. Wees dus kritisch op de prijzen die je te zien of horen krijgt, vraag door, vraag om transparantie.

Er bestaan genoeg uitvaartondernemers die geen schimmige afspraken met leveranciers hebben en geen provisie verdienen op een kist. Die gewoon de inkoopprijs rekenen, zonder marge. Hun toegevoegde waarde is hun begeleiding, en daar krijgen ze al voor betaald. 

Je mag ook een kist of baar zelf maken, dat niet alleen een mooi bezield resultaat zal hebben, het is ook een prachtig ritueel. 

Als je zelf een kist wilt maken: hier vind je enorm bruikbare tips van kistenmaker Radboud Spruit.