Geef je rouwbloemen een nieuw leven
Vijf mooie ideeën om ze een langere betekenis te geven.
Om onze liefde uit te drukken of omdat we denken dat het hoort, brengen mensen graag bloemen mee naar een afscheid. Van een enkele roos tot een enorm bloemstuk, van smaakvol tot niet helemaal jouw smaak. Het ligt er prachtig bij tijdens de ceremonie, maar wat daarna? Wat doe je met al die bloemen na afloop?
Het zijn er altijd zo veel, dat de meeste mensen ervoor kiezen om ze achter te laten bij het crematorium. Crematoria weten weinig zinnigs te doen met zulke grote hoeveelheden. En dus ontstaat een oceaan van bloemstukken ergens op de begraafplaats of op een plateau bij de entree.
Beperk de bloemen
Allereerst: ga met elkaar in gesprek over jullie ideeën en wensen van de bloemen. Willen jullie wel dat er zo’n enorme hoeveelheid bloemen ontstaat? Of voorkomen jullie dat liever?
Het is prima mogelijk om de hoeveelheid bloemen te beperken. Een mooi idee is bijvoorbeeld om op de kaart te zeggen dat jullie liever geen bloemen willen, of om de mensen te vragen allemaal één bloem uit te kiezen. Deze bloem zal dan met veel aandacht worden uitgezocht, en passen bij hoe jullie dierbare gezien werd. Met al deze zorgvuldig gekozen bloemen kan ter plaatse een prachtig geheel ontstaan. Zet bijvoorbeeld een aantal mooie grote vazen in de ruimte, en laat ieder zijn eigen bloem daarin zetten als beginritueel van de ceremonie. Of vraag een bloemist om ter plaatse een bloemstuk te maken waarin alles mooi samenkomt.
Ideeën voor de bloemen na afloop
Na afloop van de uitvaart kunnen jullie de rouwbloemen ook nog een mooie betekenis geven. Gooi ze dus niet zomaar weg, laat ze niet achter bij het crematorium maar neem ze mee naar huis.
Hieronder vinden jullie een paar ideeën ter inspiratie.
#1 Kleur textiel met de bloemblaadjes

Bloemblaadjes dragen pigment waarmee je prachtige prints en kleuren kunt maken op textiel. Het mooie laken van oma of dat ene bloesje kan een prachtig nieuw leven krijgen met de liefde van de rouwbloemen. Zoek tutorials via youtube of maak er een gezamenlijke familie- of vriendenmiddag van, eventueel onder begeleiding van een expert in natural dyeing.
#2 Laat de bloemen drogen

Waar droogboeketjes voorheen een oubollig imago hadden, is het helemaal van nu om slow dried flowers in je huis te hebben. Het proces kost wat tijd en werk, maar je kunt er als afscheidsritueel al je liefde in kwijt. Ook hiervoor vind je online allerlei tutorials, maar als je een goede bloemist hebt zoals Atelier Botanica, Raket en Distels, Floribus Flower Farm, Blomsterkrans, Lokale Bloemetjes, Toma en Veld en Vaas, dan kunnen zij de mooiste dingen helpen maken. Zoals een krans die je jarenlang een mooie plek in je huis kunt geven.
#3 Vereeuwig de bloemen in een object

Er zijn verschillende manieren om rouwbloemen als herbarium te koesteren. Laat jouw mooiste selectie van bloemen bijvoorbeeld vereeuwigen in een oud lijstje of vaas, en geef het een mooie plek in je huis. Een fijn adresje voor frames en vaasjes is Field of Hope: Daniëlle en Hariatie maken prachtige objecten van gedroogde bloemen. Ook kun je denken aan een boek waarin je bloemen per bladzijde droogt, voorzien van een herinnering. Of het laten gieten in hars, zodat je het bij je kunt dragen of aan de muur kunt hangen.
#4 Laat er een foto of schilderij van maken

Bloemen zijn al eeuwenlang object van stillevens. Ook je betekenisvolle rouwbloemen kun je laten fotograferen of schilderen, en daarmee blijvend een plek in je huis geven. Zelfs als de bloemen verwelkt zijn, dragen ze nog hun schoonheid. Iemand die dit prachtig voor je vastlegt op foto, is kunstenaar Carla IJff.
#5 Of zet ze thuis gewoon in een vaas

Mensen voelen vaak schroom om rouwbloemen na de uitvaart mee naar huis te nemen. Maar het is hartstikke logisch om te doen. In plaats van achterlaten bij het crematorium, kun je de bloemen veel beter mee naar huis nemen. Verdeel ze onder elkaar en geef ze een mooi plekje in een vaas in je huis.