milieubewust

De uitvaart zo milieuvriendelijk mogelijk?

Natuurbegraven, een boom planten met de as of mogelijk ooit humuseren tot compost? Gewikkeld in een hennep wade, liggend op een mand van lokale wilgentenen? En een toost op je leven met biologische appelcider? Er zijn talloze mogelijkheden een uitvaart milieubewust vorm te geven.

natuurbegraven

Een laatste plek in de natuur

Als je denkt aan een begraafplaats, wat zie je dan voor je? Een verzameling van grafstenen, dicht op elkaar? Of zie je iets groens? Sinds enkele jaren kent ons land een alternatief: natuurbegraven. Een graf in een wijds natuurgebied, met flora en fauna en eeuwige rust. Lees hier meer over deze eindbestemming.

groene uitvaart

Een boom worden

Wat als je na je dood kunt opgaan in nieuw leven? Namelijk als boom? De Bios Urn uit Spanje en de Capsula Mundi uit Italië laten je anders kijken naar wat we achterlaten op deze planeet. Maar als je erover nadenkt, dan besef je dat een échte groene uitvaartrevolutie een veel groter herontwerp vraagt.

natuurlijke kisten

Kies een natuurlijke kist (of mand of wade)

Eerlijk lokaal hout, biobased composiet, of gevlochten wilgentenen, bamboe, een rieten mand of een kartonnen doos. Of wil je liever in een wade gewikkeld worden? Wettelijk ben je niet verplicht tot een kist. Maar wat je ook kiest, wees bewust van het materiaal en productiewijze. En ook dat de kist de cash cow van de uitvaart is.

ideeën

Geef je rouwbloemen een nieuw leven

Het ligt er prachtig bij tijdens de ceremonie, maar wat doe je met al die bloemen na afloop? Hier vind je een paar mooie ideeën om je rouwbloemen een langdurigere betekenis te geven.

opgelost worden

Wat is resomeren?

Zeer waarschijnlijk wordt het binnenkort na de VS en Canada ook in Nederland mogelijk om te kiezen voor resomeren oftewel aquamatie oftewel alkalische hydrolyse. Het lichaam wordt hierbij scheikundig opgelost in water met kaliumhydroxide. De belofte van aquamatie is dat het stukken duurzamer is dan begraven en cremeren. Wordt dit jouw eindbestemming?

bewust van kosten

Hoe ontsnap je aan een naturapolis?

Hoe te ontsnappen aan een tekortschietende uitvaartverzekering? Met eigen inzet en creativiteit kunnen jullie met dit kleine budget een veel mooiere uitvaart regelen. Lees mijn besparingstips en bekijk alternatieve rekenvoorbeelden.

gerecyclede grafsteen

Voortleven als voedzame compost

Wat als je na dit leven voeding kunt zijn voor nieuw leven? En planten, bomen, micro-organismen en kleine diertjes gedijen dankzij jouw restanten? Op een paar plekken in de wereld, waaronder in Seattle en dichterbij in België, is een natuurlijker alternatief ontwikkeld voor cremeren en begraven: humaan composteren oftewel humusatie.

doodskleed

Het doodskleed als duurzamer alternatief voor de kist

Vroeger bestond de traditie om zelf je eigen doodskleed te maken en inmiddels lijkt doodstextiel te herrijzen. Dit heeft te maken met een groeiend besef van de milieu-impact van uitvaarten, en het specifieke aandeel hierin van de doodskist. 

koesteren

Wat te doen met de as

Een urn. Daar stelden we ons altijd een lelijke pot op een schoorsteen bij voor. Lelijke potten zijn er ook genoeg. Maar inmiddels hebben we kunstenaars en designers ontdekt die de meest prachtige objecten maken voor crematie-as.

graftuintje

Wat te doen met het graf

Een monument voor jullie dierbare, hoe ziet dat eruit? Een steen uitzoeken bij de steenhouwer naast de begraafplaats is voor de hand liggend, maar het is niet verkeerd om eerst eens inspiratie op te doen. Ooit gedacht bijvoorbeeld aan een bloemrijk graftuintje waar de vlinders in zullen dansen?

online nalatenschap

Social accounts na overlijden

Na een overlijden blijven Facebook, Instagram en Linkedin accounts gewoon voortleven. Soms geeft dat in het begin troost, maar op een gegeven moment is het tijd om ook online duidelijk te maken dat iemand niet meer leeft. Hoe eindig je social accounts?