profielfoto Willeke
Sfeerfoto chawan
Sfeerfoto kaars
Sfeerfoto vaas
profielfoto Willeke

Willeke Binnendijk

“Als ontwerper met een voorliefde voor rituelen geloof ik erin dat mooie, zelfgemaakte objecten betekenis geven aan ons leven. Troost vinden in esthetisch aantrekkelijke dingen is niet iets materieels; het is diepgaand en menselijk, een manier om je zintuigen te voeden en te kalmeren.” Willeke Binnendijk ontwerpt keramieken objecten van herinnering, zoals kaarsenhouders en chawans, die ritueel geven aan het leven.

 

Een uitvaart is vaak vastomlijnd, maar afscheid nemen is een proces dat veel langer duurt. Het is een kunst. Willekes objecten en rituelen helpen om afscheid te nemen en een geliefde dichtbij te houden door deze actief te herinneren. “Als de eerste, rauwe emoties voorbij zijn kunnen rituelen veel troost geven.” Rituelen zijn niet alleen van betekenis wanneer we afscheid nemen van anderen, ook als we afscheid moeten nemen van delen van onszelf wanneer we ouder worden. “De weg die je als mens telkens opnieuw bewandelt tussen het besef van vergankelijkheid en de vanzelfsprekendheid waarmee je het leven consumeert.”

 

Een levensader, zo beschrijft Willeke haar werk. “Met klei in mijn handen voel ik een connectie met het verleden; met de mens die al eeuwen geleden werkte met klei. Die wetenschap geeft me zingeving. Ik ervaar het als een bijzondere eer om ergens in die lijn een plekje te hebben.” Op haar eigen afscheid mag iedereen die dat wil een klein vogeltje maken van porselein. “Porselein wordt steenachtig en translucent wanneer het is gebakken. Ik ervaar dit als magie. Ik hoop dat die magie hetzelfde geluk brengt voor wie afscheid van mij neemt.”