Makersportret Francoise Jeffrey
Makersportret Francoise Jeffrey met vaas
Makersportret Francoise Jeffrey in atelier
Makersportret Francoise Jeffrey handen
Makersportret Francoise Jeffrey

Françoise Jeffrey

“Elk werk dat ik maak is een ode aan mijn moeder. Het idee dat haar spirit, al is het maar een sprankje, via mijn keramiek nog steeds de wereld over zou kunnen om mensen te raken. Om mensen eraan te herinneren altijd te vertrouwen op hun intuïtie precies zoals mijn moeder dat zo goed kon.” Een jaar nadat Françoise haar moeder verloor, voelde ze dat het tijd was voor verandering. Vooral om uit haar hoofd te komen. Ze nam een radicaal besluit om haar werk als copywriter neer te leggen en te onderzoeken hoe ze haar hart kon gaan volgen, en meer met haar handen kon gaan doen. 

 

“De filosofie van wabi sabi inspireerde me om me te verdiepen in kintsugi, een Japanse traditie om gebroken aardewerk met goudlijm te repareren zodat het dankzij de breuken nog mooier wordt. Prachtig vond ik het, metaforisch ook voor waar ik me in mijn leven bevond. Van daaruit maakte ik de stap naar keramiek. Werken met klei voelde veel vertrouwder dan ik had gedacht. “Al mijn keramiek maak ik intuïtief zonder schets of plan vooraf maar wel precies zoals ik het mooi vind. Veelal in organische vormen, vertrouwend op het proces. Elke vaas of object maak ik met de hand en bouw ik op uit rolletjes klei. Een langzaam en verstild proces waarin ik iets voor het leven maak voor andere mensen.” De ronde, organische vormen geven een vrouwelijke associatie. Niet toevallig dragen de objecten namen als Modder Nature en Modder Love, verwijzend naar moederliefde. 

 

‘Mijn werk laat ik bewust eenvoudig en ongeglazuurd. Het is de puurheid van de vorm en de textuur van het ruwe materiaal die ik juist zo mooi vind. Voor mij wint imperfecte eenvoud het altijd van het ingewikkelde of drukke. De keuze om mijn keramiek niet te glazuren, maakt het wel een tikje kwetsbaarder. To handle with great care, dus. Mijn vazen zijn dan ook vooral bedoeld om als een sculptuur op een mooie plek in huis zetten om er vanaf een afstandje van te kunnen genieten.”