Makersportret Francoise Jeffrey
Makersportret Francoise Jeffrey met vaas
Makersportret Francoise Jeffrey in atelier
Makersportret Francoise Jeffrey handen
Makersportret Francoise Jeffrey

Françoise Jeffrey

“Klei geeft me letterlijk houvast om dingen los te kunnen laten. Niet zozeer om mijn moeder los te laten als wel het hele idee dat dat zou moeten. Sterker nog, mijn moeder inspireert me nog iedere dag.”

 

Een jaar nadat Françoise haar moeder verloor, voelde ze dat ze meer tijd nodig had om dit verlies te verwerken. Het was tijd voor verandering, tijd om vooral uit haar hoofd te komen. Ze legde haar werk als copywriter neer om te onderzoeken hoe ze nog meer haar hart kon gaan volgen.

 

“De filosofie van wabi sabi inspireerde me om me te verdiepen in kintsugi, een Japanse traditie om gebroken aardewerk met goudlijm te repareren zodat het dankzij de breuken nog mooier wordt. Prachtig vond ik het. Metaforisch ook, voor waar ik stond in mijn leven. Van daaruit maakte ik de stap naar keramiek. Ik had als kind al met klei gewerkt. De klei voelde daardoor veel vertrouwder dan ik vooraf had gedacht.”

 

“Het is de puurheid van de vorm en de textuur van het ruwe materiaal die ik juist zo mooi vind. Voor mij wint imperfecte eenvoud het altijd van het ingewikkelde of drukke.” Françoise maakt haar keramiek geheel intuïtief, zonder plan of schets vooraf maar wel precies zoals zij het mooi vindt. Vertrouwend op het proces en veelal in organische, organische vormen, die een vrouwelijke associatie geven. Niet toevallig dragen de objecten namen als Modder Nature en Modder Love, refererend aan moederliefde.

 

“De keuze om mijn keramiek niet te glazuren, maakt het wel een tikje kwetsbaarder. To handle with care dus. Mijn werken zijn dan ook bedoeld om op een mooie plek in huis te zetten zodat je er vanaf afstandje van kunt genieten. Elke dag en zo vaak mogelijk.”

 

“Het allermooiste zou zijn als mensen via mijn werk een beetje van haar moed zouden kunnen voelen. Dat mijn werken als echte conversation pieces inspireren om het gesprek aan te gaan, gesprekken over het leven maar ook over de dood.”

Modder Oddness 4.5
Modder Oddness 4.2
Modder Moon 3.4
Modder Moon 1.1
Modder Nature 1.4
Modder Nature 1.2