Portret Christel
cocon-pioen
cocon_detail
Portret Christel

Cocon

Sinds Christel van Calsteren in 1999 de Gerrit Rietveld academie afrondde, werkt ze als ontwerper van textiel en kostuums. Toen ze gevraagd werd om een doek te ontwerpen voor iemands uitvaart, kreeg haar vak opeens een nieuwe dimensie. “Hij wilde graag in een Van Gogh gewikkeld worden. Ik ontwierp een uniek dessin op basis van het schilderij ‘Olijfgaard’, dat ik met ecologische inkten kon printen op een zachte stof die ik samen met de familie uitkoos. Het vertrouwen dat deze familie mij gaf en het mogen werken aan zo’n betekenisvol stuk textiel vervulde mijn hart met zoveel warmte.”

 

Ze besloot haar kennis en liefde ook aan deze kant van het leven in te zetten. Want hoe mooi is het om iemands laatste kostuum te maken? “Met mijn Cocon waden wil ik het ritueel van afscheid nemen versterken. Samen met vrienden en familie kunnen jullie je dierbare toedekken in een mooi betekenisvol en zacht textiel. Voor een extra bijzonder ritueel heb ik een wade ontworpen geïnspireerd op bloemen, deze doeken zijn opgebouwd uit verschillende losse ‘bloemblaadjes’ die je een voor een dicht kunt vouwen. Op die manier kun je samen je dierbare toedekken, blad voor blad.”

 

“Voor mijn eigen uitvaart zou ik het belangrijk vinden dat mijn nabestaanden afscheid van mij nemen zoals zij dat zelf willen en op een manier die goed voor hen voelt. Mijn laatste wens is wel dat ik uitvaar in een bad. Het idee te verbranden vind ik naar en het concept begraven heel claustrofobisch. Bovendien zie ik niet in waarom ik nog ruimte in zou nemen op de aarde als ik er fysiek toch niet meer ben. Aquameren in een handgemaakte kleurrijke kimono voelt voor mij als een warme en zachte manier van gaan.”

2.4 Wilgenmand Beerenberg
4.1 Dankbaar Beerenberg
4.3 Dankbaar Beerenberg
3.1 Wilgenbaar Beerenberg
1.1 Beerenberg populierhouten kist