Billie van Katwijk_HR_Elisabeth Lanz Fotografie_01
Billie van Katwijk_HR_Elisabeth Lanz Fotografie_03
Circle of Heritage 1.3
Circle of Heritage 2.4
Billie van Katwijk_HR_Elisabeth Lanz Fotografie_01

Billie van Katwijk

“In mijn werk staat mijn fascinatie voor de natuur centraal: dat oneindig veranderende, groeiende, bloeiende, stervende, ontspruitende fenomeen. Uit deze natuurlijke cycli en metamorfose komen allerlei materialen voort. Sommige materialen worden gekoesterd (goud, olie, diamanten), terwijl andere ongezien of niet gewaardeerd blijven. In mijn werk ontrafel ik de schoonheid van deze materialen, zoals van crematie-as, die ik verwerk tot beenderporselein. In het algemeen wil ik mensen verleiden om vanuit andere perspectieven te kijken en nodig ik uit voor een dialoog. Daarnaast is het als ontwerper het maken van zo iets waardevols als het porselein van crematie-as waanzinnig bijzonder.

 

Wat ik vaak als bijzonder ervaar rondom afscheid nemen, is de kleine troostende magische gebeurtenissen: een bepaald toeval van bijvoorbeeld muziek die plots tot je spreekt of een vlinder die bij je komt zitten. Ik ben blij om te zien dat uitvaarten steeds eigener en creatiever worden. Zo was ik eens op een afscheid waar iedereen een fles bubbels moest meenemen die ter plaatse werden opgedronken. Er was ook een cryptische dresscode waardoor iedereen zijn best had gedaan er mooi uit te zien. Er werd gezongen, verhalen verteld en gedanst. Het was een bijzondere avond met ruimte voor verdriet en toch voelde als een feest.

 

Voor mijn eigen afscheid stel ik me voor dat alle dierbare en bijzondere mensen om mij heen iets samen zouden gaan doen zodat ze met elkaar verbinden. Ik hoorde laatst van de uitdrukking: Uitvaart-Zuipvaart. Dus wellicht is die fles champagne van hierboven opdrinken een goed idee.”

Circle of Heritage 3.2
Circle of Heritage 1.4
Circle of Heritage 1.1