Tools om de uitvaart helemaal zelf te regelen

Niemand verplicht jullie om een uitvaartbegeleider te nemen, jullie mogen de uitvaart ook helemaal zelf regelen. Het vraagt wel goede voorbereiding én een tijger als regelaar. Susanne Duijvestein schreef een boek ‘Uitvaart in Eigen Hand’ om jullie op weg te helpen in een DIY-uitvaart. Hieronder geeft ze haar adviezen, en deelt ze handige tools die jullie nodig gaan hebben.

Do it yourself

In de hele geschiedenis van de mensheid, en nog steeds in allerlei culturen op de wereld, is het normaal dat mensen zelf een uitvaart vormgeven als iemand is overleden: het is een gemeenschapsritueel. Hoogstens was er een priester of priesteres die voorging, en misschien een timmerman die een kist maakte, maar er was niks van alle professionele hulp die we nu gewend zijn. Je kunt stellen dat uitvaartbegeleiding overgeprofessionaliseerd is. Maar er is in onze geïndividualiseerde cultuur nou eenmaal behoefte aan toegewijde hulp als we overvallen worden door verlies.

Die toegewijde hulp kan echter ook uit jullie eigen kring komen. Een uitvaart regelen is namelijk geen rocket science. Wel zijn veel dingen in de uitvaartwereld een beetje ingewikkeld gemaakt. Zo zal het lastig zijn om een crematorium te vinden waar jullie rechtstreeks als familie een reservering kunnen plaatsen. Ook kan het een raadsel zijn om overledenenverzorgers te vinden die jullie helpen om jullie dierbare te wassen, aan te kleden en op te baren. En hoe zit het met al die wettelijke regelzake

Wat tips

Al deze ingewikkelde dingen heb ik geprobeerd uit te leggen in mijn boek ‘Uitvaart in Eigen Hand’. Na het lezen van mijn boek voelen jullie je hopelijk voldoende toegerust om dit zelf te kunnen, met hulp van de mensen om jullie heen. Een paar tips als jullie alles zelf willen doen:

 • Een goede voorbereiding is erg belangrijk als je zelf de uitvaart wilt organiseren. Lees je daarom goed in. Op dit platform en op uitvaart.nl vind je een overzicht van zaken die je zelf kunt regelen, met relevante (soms expliciete) adviezen. Ook helpt het boek Uitvaart in Eigen Hand je goed op weg.
 • Ga veel met elkaar in gesprek over jullie wensen en ideeën, zorg voor een veilige open sfeer waarin alles gedeeld mag worden. 
 • Het verzorgen van jullie dierbare is een prachtig intiem ritueel. Samen kunnen jullie ervoor zorgen dat diegene er mooi bij ligt, in diens mooiste kleding. Jullie zouden hierbij hulp in jullie omgeving kunnen vinden van iemand die in de zorg werkt en ervaring heeft met afleggen. Een mooie kist bestellen jullie via dit platform, of jullie maken zelf een wade.
 • Doe dingen waar je goed in bent en kies de onderdelen die je voldoening geven. Bijvoorbeeld het ontwerpen van de kaart, het kiezen van een locatie van de samenkomst, het regelen van de catering. Creëer iets. Met je handen. Probeer het daarbij ‘in de geest van’ te doen. 
 • Laat je niet afschrikken door dichte deuren bij uitvaartbedrijven die alleen met ondernemers willen samenwerken. Er is altijd een weg, eventueel met (telefonische) hulp van een uitvaartbegeleider. 
 • Stop liefde in kleine, zintuiglijke dingen. Brand een kaarsje, pluk bloemen uit eigen tuin, maak een altaartje, zet fijne muziek op, zorg dat het lekker ruikt, kies zachte en natuurlijke materialen. 
 • Overweeg een ‘technische crematie’: doe een ceremonie en samenzijn op een locatie die bij jullie past, en breng jullie dierbare daarna in besloten kring naar het crematorium of de begraafplaats.
 • Jullie mogen je dierbare met een eigen auto vervoeren. Een rouwauto is namelijk niet verplicht. Ga wel op tijd passen met de (lege) kist. 
 • Misschien kunnen jullie samen een mooi ritueel vormgeven, om de overgang te markeren en een bijzondere herinnering te maken. Een bepaalde route, een gezamenlijke handeling of bijvoorbeeld iets met de elementen water, aarde, lucht of vuur.

Handige tools

Voor het regelen van de wettelijke zaken, de organisatie en de financiën vind je hieronder handige documenten om te downloaden. Voor het doen van de aangifte van het overlijden bij de gemeente heb je onderstaand zelfgemaakt formulier nodig, maar ook twee documenten (een groene en witte envelop) van de arts die het overlijden heeft vastgesteld (in geval van euthanasie zijn deze documenten er niet en neem je contact op met de gemeente). Een kistregistratiedocument is ook nodig: hierop moet een zelfbedacht nummer staan dat correspondeert met een nummertje dat jullie op de kist bevestigen (met een stickertje bijvoorbeeld). 

 • Aangifteformulier gemeente
 • Kistregistratiedocument
 • Opzet draaiboek
 • Overzicht kosten

Bestel hier ‘Uitvaart in Eigen Hand’ van Susanne Duijvestein.